Taksilla leffaan, muttei töihin

Taksikeskustelut ovat käyneet viime aikoina kuumana. Mielipidepalstoilla ja lehdissä
kirjoitellaan ja palautetta kuuluu lähes jokaiselta kuljetuspalveluiden käyttäjältä. Eikä ihme.

Käsitteet selväksi

Turun Sanomien "Lukijoilta" -palstalla kirjoitettiin 19.3.2025 vakiotaksin ja toivetaksin eroista - tosin virheellisesti.

Vakiotaksioikeus  

Asiakkaalle voidaan myöntää vakiotaksioikeus tilanteessa, jossa hän vammansa, sairautensa tai toimintarajoitteensa vuoksi ei muutoin pystyisi tosiasiallisesti käyttämään hänelle myönnettyä liikkumisen tukea ja kuljetuspalvelua ilman kohtuuttoman suuria vaikeuksia. (Lähde)

Vakiotaksioikeuden voi saada Kela-kyyteihin Kelasta sekä vammaispalvelulain mukaisiin asiointi, työ- ja opiskelumatkoihin vammaispalveluista.
Uudistusten myötä vakiotaksioikeuksien myöntämiseen on tullut tiukennuksia ainakin Varhan alueella. Vakiotaksia ei esimerkiksi myönnetä automaattisesti hyvinvointialueelta, vaikka sinulla olisi vakiotaksioikeus Kela-kyyteihin. Vaikka vakiotaksioikeus olisi ollut voimassa viime vuoden puolella, ei se automaattisesti ole siirtynyt uudistuksen myötä 2025 puolelle eikä sitä välttämättä enää saa uudestaan.

Vakiotaksioikeutta haetaan vapaamuotoisella hakemuksella hyvinvointialueen vammaispalveluista ja siitä tehdään erillinen päätös.

Toivetaksi

Toivetaksi on palvelu, jossa asiakas voi sopia kyydistä suoraan valitsemansa kuskin kanssa. Toivetaksipalvelu on ollut käytössä Kelalla jo muutaman vuoden. Miten se toimii? Väännetäänpä rautalangasta:

  1. Saan ajan lääkärille ajankohtaan X. 
  2. Soitan valitsemalleni taksikuskille ja sovin, hänen kanssaan kuljetuksesta tuona kyseisenä ajankohtana. 
  3. Saan kuskilta hänen autonsa numeron. 
  4. Tilaan taksin itse Kela-keskuksesta. Ilmoitan keskukseen, että kyse on toivetaksitilauksesta ja annan sinne auton numeron. 
  5. Kyyti menee keskuksesta suoraan kyseiselle kuskille.
Toimii kuin unelma!

Varhan alueelle tuli samanlainen Toivetaksipalvelu käyttöön koko alueelle 1.1.2025 alkaen sekä Turkuun jo 1.9.2024 alkaen. Kuten Kela-kyydeissä, myös vammaispalvelulain mukaisissa kuljetuspalveluissa Varhan alueella saat sopia kyydin suoraan valitsemasi kuskin kanssa. Toisin kuin Kelassa, Varha on määrittänyt tilanteet ja kellonajat, jolloin Toivetaksia saa käyttää. Varhan ohje:

"Poikkeuksellisessa tilanteessa toivetaksi parantaa taksin saatavuutta. Toivetaksi tarkoittaa sitä, että voit sopia kuljetuspalvelua tuottavan paikallisen kuljettajan kanssa kyydin aikataulusta suoraan ja käyttää kyseistä kuljettajaa palvelun toteuttamiseen.

Toivetaksin käyttöä on rajattu tiettyihin käyttötapauksiin ja sitä voidaan käyttää vain matka ja tilaus kerrallaan.

Toivetaksia on mahdollista käyttää seuraavina aikoina:

  • yöllä arkisin klo 21–06
  • viikonloppuna (la–su)
  • arkipyhänä

Voit käyttää toivetaksia myös muina kuin yllä mainittuina aikoina, jos:

  • sinun tulee olla tiettynä kellonaikana rautatieasemalla, lentoasemalla, satamassa tai linja-autoasemalla.
  • sinulla on ostettuna lippu johonkin tilaisuuteen."
Turun Sanomien palstalla väitettiin, ettei asia ei ole näin, vaan "kuljetuksen hoitaa tilaushetkellä lähimpänä oleva hankinnassa määritetyt kriteerit täyttävä auto ja koulutettu kuljettaja."  Näin toimitaan siis ns. tavallisissa tilauksissa, jotka eivät ole Toivetaksipalvelua.

Tasapuolisuutta ja huonoa asiakaspalvelua

Toivetaksipalvelu on herättänyt tunteita taksiyrittäjillä. Osa kokee Toivetaksipalvelun hyvänä, kun taas toiset kokevat, että palvelu vie asiakkaat muille yrittäjille. Jaksan ihmetellä eivätkö jotkut kuskeista oikeasti ymmärrä, että kyse on vain ja ainoastaan asiakaspalvelusta! Esimerkki:

Menet kampaajalle, jossa saat tökeröä palvelua ja hiuksesi leikataan kaiken lisäksi aivan päin metsää. Menetkö uudestaan kyseiselle kampaajalle? Et.

Aivan samalla tavalla asiakas haluaisi valita taksikuskinsa. Jos on huono asiakaspalvelussa, tai matkassa tökkii joku muu asia, ei kyseinen asiakas halua käyttää samaa kuskia enää uudestaan. Jos asiakas saa taas hyvää palvelua ja muutenkin mukavan kuskin, joka osaa hommansa, hän luultavimmin haluaisi tarjota kuskille kaikki muutkin matkansa. Miksi siis kuljetuspalvelua käyttävät asiakkaat eivät saa valita hyvää asiakaspalvelukokemusta?

Myöhästy töistä, mutta älä elokuvista

Toinen asia, joka minua jaksaa ihmetyttää on Varhan määrittelemät rajoitukset Toivetaksin käyttöön. On käsittämätöntä, että saat käyttää Toivetaksia mm. elokuviin, konsertteihin ja urheilutapahtumiin mentäessä, mutta et töihin tai kouluun mentäessä. Miten ihmeessä työt ja opiskelu ovat toissijainen tarve verrattuna vapaa-ajan menoihin? Jos myöhästyn toistuvasti töistä ja työnantajani antaa varoituksen ja loppukädessä irtisanoo minut kuka tämän korvaa? Taxidata vai Varha?
Työ- ja opiskelumatkoihin tulisi vähintään voida käyttää Toivetaksipalvelua. Näissä matkoissa myös vakiotaksioikeuden myöntämisen perusteita tulisi tarkastella uudestaan.

Hyvinvointialueelle, tässä tapauksessa Varhalle asialla ei pitäisi olla mitään merkitystä, koska kustannukset eivät näissä eroa toisistaan mitenkään. Ehkäpä juuri tämä kannustaisi myös huonoa asiakaspalvelua tarjoavia kuskeja kehittämään ja muuttamaan omia toimintatapojaan.


P.S.

Oletko kuljetuspalveluiden käyttäjä Varsinais-Suomen tai Satakunnan alueella? Käy vastaamassa Lounais-Suomen Lihastautiyhdistyksen (eli minun 😄) tekemään kyselyyn. Toivottavasti runsaasti annettu palaute auttaisi päättäjiä heräämään kuljetuspalveluiden todelliseen tilanteeseen.

Kysely Varsinais-Suomessa asuville TÄSSÄ
Kysely Satakunnassa asuville TÄSSÄ 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lähtölaskenta leikkaukseen

Saako vammainen harrastaa?

Oireista diagnoosiin